jump to navigation

In Harmonie met de Maan

 In harmonie met de maan
 In harmonie met de maan
 Johanna Paungger

In Harmonie met de Maan
Toepassing van de Maankalender in het dagelijks leven,
door Johanna Paungger en Thomas Poppe
Altamira Becht ISBN 90 6963 578 X

Behalve de gebruikelijke Maanfasen maakt men in dit boek ook gebruik van het begrip stijgende en dalende Maan. De Stijgende Maan is de Maan die in de tekens Boogschutter tot en met Stier staat: siderisch gesproken, tropisch volgens de dierenriem die astrologen gebruiken echter van Steenbok tot en met Tweelingen, omdat het om de tekens gaat die met de winter en de lente te maken hebben, en als de Zon er door heen loopt, gaat het hier om een opbouwende kracht. De Dalende Maan is de Maan die in de tekens Tweelingen tot en met Schorpioen staat, siderisch gesproken, maar volgens de tropische zodiak de tekens Kreeft tot en met Boogschutter omvatten, de tekens van de zomer en de herfst op ons halfrond, waar als de Zon er door heen loopt de fase van bloei tot afsterven mee te maken heeft.
Deze tekst is niet een complete bespreking van het boek van Paunnger en Poppe, omdat er ook nog heel veel waardevols omtrent gezondheid en de Maan in staat, geschreven in een taal die je hart voor de natuur weer opent, maar een beetje een uittreksel voor tuinierders.

Watergeven van planten (kamerplanten, balkonplanten)
Met regenwater op dagen dat de Maan in de Watertekens staat. Het is volstrekt voldoende volgens Paungger om alleen op die dagen water te geven en de planten verder te laten rusten tot de Maan weer in een waterteken staat. .. want als je water geeft als de Maan in een luchtteken staat, is de kans op bladluis veel groter.  

Stekken, verplanten of verpotten
Bij wassende Maan, het liefst in Maagd. Bij het stekken in de herfst echter de afnemende Maan met Maan in Maagd. Als alternatief voor de Maan in Maagd kan de hele periode van de dalende Maan gelden (Kreeft t/m Boogschutter).

Slakkenbestrijding
Tijdens de wassende Maan in Schorpioen.
Tegels leggen voor tuinpaden:
Tijdens afnemende Maan

Onkruidbestrijding
Op 18 juni ’s morgens vroeg tot 13.00 uur: dit onkruid komt nooit meer terug (volgens Paunnger) Probeer het maar eens.
Daarnaast: onkruid dien je te wieden bij afnemende Maan, het liefst in Steenbok.

Snoeien
Tijdens afnemende of dalende Maan (dalende Maan is van Kreeft tot en met Steenbok, tropische zodiak). Behalve fruitbomen, die moeten gesnoeid tijdens de afnemende Maan in Ram, Leeuw of Boogschutter of de dalende Maan (Kreeft t/m Steenbok,. SuperONgunstig voor snoeien is de wassende Maan met Maan in een waterteken . Ook niet tijdens Volle Maan.

Bemesten
Het liefst bij Volle Maan of daarna bij afnemende Maan. (Bemesten van bloemen met Maan in de watertekens, bemesten van granen, groenten en fruit met Maan in Ram of Boogschutter, bij Volle of afnemende Maan). Bemest nooit met de Maan in Leeuw.

Oogsten van graan, groenten en aardappelen
Maan in Ram. Nooit oogsten met Maan in Maagd of Kreeft .

Jam maken: dito, of Maan in stijgende tekens, behalve Maan in Vissen: de oogst hier moet direct gebruikt worden.

Plukken en drogen van kruiden:
Tijdens afnemende Maan

Zaaien en planten van bladgroenten (sla, spinazie, kool)
Afnemende Maan, met de Maan in Kreeft

De Maan staat in Maagd wassend van maart tot september en afnemend van september tot maart
* de beste tijd om te zaaien en te planten. Verpotten van geraniums. Stekken. Grasveld inzaaien. Plant echter geen sla, die gaat omhoog en kropt niet uit, Boogschutter is ook ongunstig (zie Zaaien en planten van bladgroenten).
* gunstig voor bemesten & inslaan van palen, ongunstig voor planten van kropsla en inmaak.

De Maan in Weegschaal -dalende Maan
* relatief gunstig is het zaaien van bloemen en geneeskruiden en planten die niet meer willen bloeien tussentijds bemesten.

De Maan in Schorpioen – dalende Maan
*Gunstig voor geneeskruiden: zaaien, planten, oogsten en drogen. Bestrijden van slakken (bij wassende Maan in Schorpioen)
*bladgroenten zaaien, grasmaaien, begieten van planten, en ongunstig: snoeien tijdens wasssende Maan in Schorpioen, en ook niet kappen van bomen. (gevaar voor schorskever)

De Maan in Boogschutter
*Gunstig voor planten/zaaien van vruchten en hoog opgroeiende groenten (stokbonen, hop). Gunstig voor snoeien van fruitbomen (tijdens afnemende Maan in het voorjaar). Inzaaien van graan, groente en fruit maar alleen tijdens Volle Maan of afnemende maan.
*Ongunstig voor omspitten en wieden van onkruid, en sla niet aanplanten. (loopt uit)

De Maan in Steenbok – stijgende Maan
*Heel gunstig voor het wieden van onkruid (bij afnemende Maan), Verder gunstig voor planten, poten en zaaien van wortel-en wintergroenten, het rooien en uittrekken van planten (afnemende Maan), het aanleggen van een composthoop (bij afnemende maan), conserveren en opslaan van wortelgroenten bij afnemende Maan.

De Maan in Waterman – stijgende Maan
Gunstig om te schoffelen om onkruid te wieden waarbij het onkruid blijft liggen om te rotten. Ongunstig voor verpoten of uitpoten.

De Maan in Vissen – stijgende Maan
Alles wat op deze dagen geoogst wordt moet meteen worden gebruikt.
Gunstig voor het poten en zaaien van bladgroenten, begieten van planten, grasmaaien, bemesten van bloemen, poten van aardappelen (tijdens afnemende Maan, en vooral gunstig als de Maan in Vissen op de derde dag na Volle Maan valt).
Ongunstig voor snoeien van fruitbomen, en voor conserveren, opslaan en bewaren.

De Maan in Ram , – stijgende Maan
Heel gunstig voor het zaaien en planten van alles wat snel moet groeien voor direct gebruik (radijsjes bijvoorbeeld), en gunstig voor het oogsten en opslaan van graan.

De Maan in Stier – stijgende Maan
Zeer gunstig voor het zaaien en planten van bomen, struiken, heggen en wortelgroenten. Ook goed voor de opbouw van de composthoop (tijdens afnemende Maan) en het conserveren en opslaan van aardappelen en wortelen.

De Maan in Tweelingen –
Heel gunstig voor het poten, planten en zaaien van alles wat naar boven moet groeien. Ook gunstig voor het zaaien van bloemen.

De Maan in Kreeft – dalende Maan
Heel gunstig voor het zaaien van bladgroenten (tijdens afnemende Maan). Gunstig voor het grasmaaien (het best tijdens wassende Maan), en het begieten van planten of het bemesten van bloemen. Niet gunstig voor het zaaien van planten die omhoog moeten groeien. Ook ongunstig voor snoeien van fruitbomen of voor het opslaan en bewaren van groenten of fruit.

De Maan in Leeuw – dalende Maan
Heel gunstig voor het verzamelen van geneeskrachtige kruiden. Ook heel gunstig voor het snoeien van fruitbomen (bij afnemende Maan, geschikt voor de wintersnoei). Gunstig voor gras inzaaien (bij wassende Maan(, het zaaien van vruchten (behalve als de planten veel water nodig hebben, zoals tomaten of aardappelen). Heel ongunstig voor kunstmest: de aarde verbrandt ervan.

Naast de toepassingen van de Maankalender voor de tuin, de bosbouw, en de gezondheid, staan er ook nog wetenswaardigheden in voor het huishouden! Het boek is hoe dan ook het beste boek over de Maan dat ik tot nu toe ben tegengekomen en het spijt me dat ik zo traag ben geweest het niet meteen te bespreken een paar jaar geleden omdat het nu niet meer verkrijgbaar is, behalve in de Engelse taal. Maar het zal vast nog wel eens herdrukt worden, want oeroude wijsheid vergaat net zo min als onkruid. 
Joyce Hoen 2006

%d bloggers liken dit: