jump to navigation

Mona Rieger, Handboek voor Combine-en Compositieduiding

Handboek voor Combine- en Compositieduiding<br>M. Rieger & Riegger, M.
Handboek voor Combine- en Compositieduiding
M. Rieger & Riegger, M.

Vertaling Gerda Roos, Uitg Hajefa 2006, ISBN 90-77677-09-7

Uitg. Hajefa heeft alweer een Duits astrologieboek toegankelijk gemaakt voor Nederlandstaligen door een handboek over voornamelijk de ‘Combinehoroscoop’ uit te geven, uitstekend vertaald door Gerda Roos. De “Combine” is een Oostenrijkse vinding uit 1972 en behelst in tegenstelling tot de composite, die uit de midpunten van cosmische factoren van twee horoscopen bestaat -(om een “3e-factor-horoscoop, een relatiehoroscoop, te verkrijgen), – uit een midpunthoroscoop gebaseerd op de aardse factor “Tijd”. Dat wil zeggen dat er een relatiehoroscoop gemaakt wordt voor een datum en gmt-tijd die precies het midden houdt tussen twee geboortedata, alsmede voor een locatie in lengte en breedte die precies het midden houdt tussen de twee geboorteplaatsen.
Mona Rieger heeft langdurig combinehoroscopen bestudeerd en heeft vastgesteld dat de oudere partner weergegeven wordt door de Ascendant – en Ascendantsheerser van de Combine en de jongere partner door de Descendant en Descendantsheerser. Om de individuele beleving van de jongere partner van de relatie te bekijken dient de combinehoroscoop dan ook gedraaid te worden zodat de Descendant Ascendant wordt. Volgens de schrijfster werkt de combinehoroscoop heel treffend in het geval van ouder-kind relaties.
Heel interessant is dat zij de drie vormen van liefde, Eros, Philia en Agape (die we ook terugvonden in het boek van Richard Idemon, Relaties als Spiegel) toepast op Combines. Ze stelt dat Eros-situaties voorkomen bij combines met Ram, Stier, Weegschaal en Schorpioen Ascendant; dat Puer-Senex (de oude wijze en de eeuwige jongeling) relaties voorkomen bij Kreeft, Leeuw, Steenbok en Waterman op de Ascendant van hun combine, en dat de derde vorm van liefde ‘agape’ voorkomt bij Tweelingen, Maagd, Boogschutter en Vissen op de Ascendant van de combine.
Het grootste deel van het boek beslaat de duiding van alle factoren in de combine op dezelfde manier ingedeeld als we gewend zijn van Uitg. ACS, die “De Composite” van Robert Hand o.a. uitbracht, wat een heel handig naslagwerk-effect heeft.
Over composites gaat dit boek minder, alhoewel de schrijfster ze wel gebruikt, maar klaarblijkelijk de zielsverbanden van de composite zoals Jeff Green die met Pluto en de knopen uiteenzette, niet kent, waardoor ze ‘zielsverbanden’ en het ‘waarom’ van een relatie eerder in de Combine vindt dan in de Composite. Het boek beschrijft overigens voornamelijk psychologische en ook concrete ervaringen van een relatie, zodat de ondertitel “zielsverbanden in de horoscoop” niet helemaal tot zijn recht komt, maar dat neemt niet weg dat het voor wat de Combinehoroscoop betreft een doorwrocht werk is.
Als je geinteresseerd bent om eens op een totaal andere manier naar relaties te kijken, met een totaal andere techniek dan we normaliter gebruiken in de astrologie, te weten “de Combinehoroscoop” zal dit boek je vast inspireren!
-Joyce Hoen, juli 2006-

Index boekbespreking pagina’s : http://www.astrologie.ws/besprek.htm

%d bloggers liken dit: